top of page

Onlinemødernes Emma Gad

Onlinemøder er under coronakrisen hurtigt bleven  en normalitet for både virksomheder, institutioner, skoler og frivillige foreninger. Men vi flytter ofte vore vaner fra fysiske møder ind i det virtuelle rum og det er langt fra hensigtsmæssigt. 

I det følgende har vi samlet 10 simple huskeregler til onlinemøder, en form for ”Onlinemødernes Emma Gad”, dvs hvordan man opfører sig bedst.

 

Det er god pli’ at:

  1. ’Mute’ dig selv, når du ikke taler.

  2. Være klar til tiden.

  3. Sørg for, at din teknologi fungerer korrekt.

  4. Ifør dig tøj der ikke distrahere.

  5. Sæt kameravinklen korrekt.

  6. Indstil lyset på dit ansigt.

  7. Kig ind i kameraet når du snakker.

  8. Vær nærværende.

  9. Iscenesæt din baggrund.

  10. Bidrag kun med relevante input på mødet.

1. ’Mute’ dig selv, når du ikke taler.

Selvom du måske ikke taler og tror, ​​at du er stille, kan de fleste mikrofoner fange mindre baggrundslyde, som hoste eller indtastning. Disse lyde kan let distrahere andre onlinemødedeltagere og virker irriterende.

 


2. Vær klar til tiden.

Det skulle være standard ved ethvert møde, online eller fysisk. Når du møder op  til et onlinemøde, er det dog især vigtigt. Mens du muligvis kan slippe af sted med at snige sig ind på et fysisk møde lidt sent, er det bare mere synligt på et online. Når du kommer sent ind, kommer du til at lave støj og distrahere enhver, der taler i rummet. Hvis teknikken så oveni heller ikke fungerer er det dobbelt distraherende. Så god pli er et komme til mødet 5-10 minutter før. Det giver tid til både at få hilst af og at få teknikken på plads.

 

 

3. Sørg for, at din teknologi fungerer korrekt.

Du ønsker ikke at skulle udskyde et møde, fordi dit onlinemødesystem ikke fungerer korrekt. Det er god pli at teste om alt fungerer optimalt inden deltagerne møder op, eller du møder ind.

 

4. Ifør dig tøj der ikke distraherer.

Selvom det måske er fristende at arbejde i din yndlings-sweatshirt hele dagen, eller bare gå rundt i nattøj og trusser når du alligevel ikke skal ud af huset og kun er online, skal du overveje at bære professionelt påklædning til alle onlinemøder, du deltager i. Du behøver ikke at bære noget fancy, men vælg noget, der ville være passende, hvis mødet var ansigt til ansigt snarere end virtuelt.

 

 

5. Indstil kamera vinklen korrekt.

Vi har alle været på videoopkald, hvor vi ender med at kigge på folks næsebor eller se siden af ​​deres ansigt. Når du er på et onlinemøde, skal du sørge for at indramme dit kamera på en måde, der føles naturlig og giver dig mulighed for at se på kameraet. Sæt dig så vidt muligt i øjenhøjde til linsen, og prøv at placere dig selv, så det viser dig forfra. At placere kameraet for højt gør at de andre mødedeltagere stirre ned på dig som et dårligt tv-show. Hvis du sætter et kamera for lavt, kan det føre til uhensigtsmæssige og pinlige vinkler.

 

 

6. Indstil lyset på dit ansigt.

Dårlige lysforhold har en stor negativ effekt på billedkvaliteten. Du ønsker at sikre dig, at der er nok lys i det rum, du er i, så dit billed ikke er kornet og du ikke kommer til at stå i skygge. Forsøg dig frem inden mødet, evt med den vinkel du sidder i. Det kan være svært at blande naturlig belysning og kontorbelysning, medmindre dine kontorpærer er dagslys hvide. Du vil heller ikke have, at dit ansigt bliver oplyst nedefra, da det får dig til at ligne en tegneserieskurk fra en billig film. Belysning fra siderne får ansigter til at se bedst ud.

 

 

7. Kig ind i kameraet når du snakker.

En almindelig fejl er at se på de andre ansigter på skærmen i stedet for kameraet, når man taler til en online mødedeltager. Selvom det kan virke som den rigtige ting at gøre, opleves det faktisk som om at du ser væk og ikke er opmærksom. Det vil få dig til at virke mindre nærværende og mindre professionel. At kigge ind i kameralinsen svarer til at kigge ind i mødedeltagernes øjne.

 

 

8. Vær nærværende.

Stop med at kontrollere e-mails eller arbejde på din PowerPoint-præsentation under onlinemødet. Det virker uhøfligt at multi-tasker under et onlinemøde. Vi kan alle havne på dårlige onlinemøder, men det er ingen undskyldning for at begynde at arbejde på sine andre opgaver samtidig. Sørg for at slukke for din telefon og vær aktivt deltagende på mødet, ellers er du selv med til at gøre mødet dårligere end det ellers er.

 

9. Iscenesæt din baggrund.

Selv om du sidder derhjemme i køkkenet eller ude i trappeopgangen hvor der er mest ro, så kan du gøre meget for at din baggrund ikke kommer til at tiltrække sig for megen opmærksomhed. Flyt evt lidt om på tingene, eller fjern det der giver billedet ubalance. 

 

10. Bidrag kun med relevante input

På almindelig fysiske møder kender vi også til dem der snik snakker uden for dagsordenen og obstruerer mødet så det glider i alle retninger og er svært at styre. Det er dobbelt irriterende når vi mødes online. Tænk før du taler, eller find en stærk facilitator som kan skærer igennem og holde fokus.

bottom of page